Khasiat Air Mata

by Syafiq Azhari


Mengapa Perempuan lebih banyak menangis daripada lelaki?

Kajian ilmiah menetapkan bahawa perempuan lebih banyak menangis empat kali ganda berbanding lelaki. Ini kerana mereka memiliki kalenjar-kalenjar air mata yang bentuknya lebih besar daripada kalenjar-kalenjar air mata lelaki.

Para ilmuwan Amerika menyimpulkan bahawa menangis sangat berguna untuk kesihatan. Air mata yang asli, baik itu air mata bahagia atau air mata kesedihan dapat membantu mengembalikan keseimbangan kimia tubuh.

Perempuan lebih banyak menangis kerana mereka sering hanyut dalam tangisan. Mereka mengeluarkan tangisan dengan diiringi suara yang dapat didengar sebanyak 64 kali dalam setahun. Sedangkan lelaki hanya mampu menangis 17 kali dalam setahun.

Para ilmuwan berpendapat jenis air mata yang mengalir akibat tekanan perasaan (emosi) dari segi bentuk dan fungsinya adalah berbeza-beza. Air mata jenis ini merupakan reaksi kimia yang muncul sebagai tindak balas atas gejala-gejala emosi yang bercampur dengan perasaan. Dengan demikian, ia lebih penting daripada protein.

Menangis dapat meringankan kadar tekanan jiwa. Ini sangat berguna untuk kesihatan lebih-lebih lagi kita kerap mendengar pelbagai jenis penyakit yang disebut sebagai penyakit tekanan jiwa.

Menangis faktor penyebab panjangnya usia kaum hawa:

Para ilmuwan menegaskan bahawa menangis dapat menyebabkan panjangnya usia kaum hawa. Menurut mereka, air mata mengandungi peratusan racun yang dikeluarkan dari tubuh melalui tangisan. Perkara ini mengakibatkan tubuh akan bebas dari racun. Para ilmuwan dalam bidang kedoktoran jiwa menegaskan bahawa menangis dapat menyelamatkan perempuan masa kini dari ketegangan urat saraf yang dialami akibat banyaknya permasalahan yang harus dihadapi ketika menjalani rutin kehidupan.

Para doktor pakar mata juga berpendapat bahawa air mata berfungsi untuk membasuh mata dan mengosongkannya daripada kandungan racun yang muncul akibat tegangnya urat saraf, perasaan dan emosi yang selalu datang silih berganti.
Hormon berbicara yang dimiliki oleh kaum hawa :

Perempuan memiliki hormon yang dipanggil oksinosin. Para ilmuwan menamakannya sebagai hormon pengendalian watak. Hormon ini dianggap sebagai faktor terpenting di sebalik fenomena bersembangnya kaum perempuan dengan teman-teman ataupun keluarga mereka untuk menghilangkan stress dan bukan cara menyembunyikan diri atau melampiaskannya dengan tindakan yang zalim seperti yang dilakukan oleh lelaki.

Air mata yang termahal siapa yang punya?

1. Ibu
2. Ayah
3. Remaja
4. Orang yang dizalimi


Rujukan: Dipetik dari buku hikmah terapi air mata menangis kerana Allah Karya Hasan bin Muhammad Ba’Mu’aibid diterjemahkan oleh Mohd Basri bin Yusof

sumber: halaqah-online

Read more

5 comments:

Affan Ruslan said...

Ahlu Zikr menangis tiap2 hari,
org awam menangis seminggu sekali belum tentu

faas said...

hahaha;)

at-toriQ said...

nice artikel!

thumbs up!

...
kalau ade org nak condemn kite nangis, mmg artikel ni lah y win bg.
^^

Naga Pelangi said...

I don't buy this~

Syafiq Azhari said...

Affan: tertusuk rasa di hati...adeih...

Faas: ketawa je tau...:)

Awin: Thanks...ni copy paste dari blog lain...saje nk kongsi...:)

Naga Pelangi: up to you though...:)