Makan Cara Islam

by Syafiq Azhari

Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?

Mengikut cara Rasulullah s.a.w,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian dibiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kelingkingnya, lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu.

Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya. Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 jenis enzim,tetapi concentration di tangan kanan kurang sedikit dari tangan kiri.

Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses PENGHADAMAN (digestion), ia merupakan the first process of digestion.Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah SUMBER MINERAL dari tanah yg diperlukan oleh badan kita.

Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter AIR MINERAL. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang berasal daripada bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.

Selain itu, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut para doktor, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.

Garam juga dapat menghalang SIHIR dan MAKHLUK-MAKHLUK HALUS yang ingin menggangu manusia.

Amalkanlah perkara2 sunnah perlahan2..kalau xleh buat semua, jangan tinggal semua..segala yang baik itu datang daripada Allah, dan segala kepincangan itu datang daripada kelemahan diri kawan (saya) sendiri...wallahuallam

Read more

0 comments: